A Római Birodalom emlékei Svájcban

A mai Svájc területe a római korban Kr. e. 2. századtól egészen a Birodalom bukásáig része volt a Római Köztársaságnak, melyet a gallok, helvétek és kelták laktak akkoriban. Stratégiai fontosságát az átmenő forgalom feletti kontroll adta, észak-déli és kelet-nyugati irányba egyaránt. Svájc területe a Római Birodalomban Raetia et Vindelicia és Gallia Belgica tartományok között oszlott meg.

Ebből a korból az egyik legjelentősebb régészeti lelőhely Aargau kanton Kaiseraugst városában található, amely korábban Augusta Raurica római városa volt. Nemrég egy amfiteátrum romjaira bukkantak itt, most pedig előkerült egy újabb felfedezés Svájcban.

A késő római kori őrtornyot a legújabb ásatások során fedezték fel, mivel már felszíni nyoma nem maradt. Egy 7×7 méteres, 1 méter vastag falakkal rendelkező őrtorony alapja került elő azonban, ahogy mélyebbre ástak a kutatók. Ilyen őrtornyok láncolata védte az északi irányból támadó germán törzsek és allemannok ellen a római határt. Az építmény köveit már széthordták és valószínűleg újra felhasználták a környéken későbbi építményekhez.