Tulajdonképpen mi is a szervezetfejlesztés?

A szervezeteket azért hozzák létre, hogy problémákat, feladatokat oldjanak meg. Fejlesztésük pedig azt a célt szolgálja, hogy növekedjen a problémamegoldó képességük. A szervezetfejlesztés valójában egy közös diagnóziskészítés, elemzés, a fejlesztési feladatok és célok megfogalmazása. 

Ha a folyamatot egy képben kellene szemléltetnünk, akkor képzeljünk el egy munkatársak, vezetők közötti megbeszélés-sorozatot, amelyben a szervezet tagjai szisztematikusan dolgoznak a szervezetet érintő problémákon és a szervezet fejlesztésén. Hogy mi is pontosan ez a szisztéma, azt a szervezetfejlesztés módszertana adja meg.

A szervezetfejlesztés során háromféle eredményt várhatunk. Egyrészt létrejöhet egy fejlesztési terv, másrészt növekszik a szervezet önfejlesztő képessége, valamint erősödik a közösség is. Mindhárom hozzájárul az üzleti eredmény javulásához, a hatékonyabb csapatmunkához és a szervezet versenyképességének, illetve válságálló képességének növekedéséhez is. A szervezetfejlesztés tehát egy komplex tevékenység, amelynek hosszú távú hatásai vannak a működésre. Összetettsége miatt nem feltétlenül kell egyedül megoldani, hiszen ma már számos tanácsadó céghez fordulhatunk kérdéseinkkel.