Honnan ered a településfejlesztés fogalma?

A településfejlesztés kifejezése nem túl régi fogalom a magyar nyelvben. Habár a nyugati civilizációban már fél évezrede szabályozzák és tervezik a lakott területek urbanizációját, korábban csupán egyszerűen a városok vagy községek rendezéséről és fejlesztéséről beszéltek. Az első magyar, országos jellegű megemlítése az 1937:VI. törvénycikkben történt. Ez, a városrendezésről és építésügyről szóló törvénycikk saját korát jelentősen megelőzve taglalta a téma szakmai kérdéseit.

Azt, hogy napjainkban milyen egy helyes településfejlesztési módszertan, rengeteg kutatás és tanulmány elemzi. Kétségtelen, hogy a modern életvitel és a technológia fejlődése mind egyre magasabbra és magasabbra emeli a lécet. 

Élhető városokat és településeket kizárólag komoly szakmai hozzáértéssel és tapasztalatokkal lehet sikeresen létrehozni. A településfejlesztéssel foglalkozó állami és helyi szervek fő feladata kell legyen a fejlesztési tervek készítése és megvalósítása, a fenntarthatóság és a digitális átállás teljes figyelembevételével.