Gyógynövény tanácsok szoptatós anyukáknak

A szoptatás idején különösen oda kell figyelnünk arra mit eszünk és iszunk, hiszen esetleges káros anyagok az anyatejjel bekerülhetnek a picurkánk szervezetébe is. 

Érdemes ezért változatosan étkezni, és gyógyszerek helyett inkább gyógynövényeket alkalmazni, ha esetleg betegek vagyunk. Vagy éppen feszültebbek, ugyanis ilyenkor kevesebb tej termelődik. Éppen ezért a nyugalom nagyon fontos egy kismama számára. A citromfű, az orvosi levendula hatóanyagaival hozzájárul a nyugalom megőrzéséhez, ugyanis görcsoldó hatással bírnak. Citromfű teát nagyon egyszerű készíteni: egy evőkanál szárított citromfűlevelet forrázzunk le 2,5 dl vízzel, fedjük le majd hagyjuk állni 10-15 percig, szűrjük le és lehűlve fogyasszuk naponta háromszor, lehetőleg étkezés előtt, ízesítés nélkül.

Fontos azonban, hogy orvosi levendulát csak akkor szabad fogyasztani, ha kizárható az árvacsalánfélék allergiája. Ide tartozik a levendulán kívül még a citromfű, rozmaring és a kakukkfű is. Így tehát a kakukkfű szoptatáskor csak akkor jöhet szóba, hogy nem vagyunk allergiásak az árvacsalánfélékre.