Hogy működik a munkaerő közvetítés?

A legáltalánosabban ismert HR szolgáltatás a munkaerő közvetítő igénybevétele, mivel ennek vannak a legkézenfekvőbb előnyei a megbízó számára. A toborzás és kiválasztás ugyanis egy külön szakma, megfelelő szaktudást igényel mind a szövegírás, mind a média használat és hirdetések területén, mind pedig a hatékony kérdezési és interjúztatási stratégiák szempontjából. 

A közvetítési folyamat első eleme a megfelelő álláshirdetés megírása, mely a munkaadó által adott állásleírás és egyéb kritériumok alapján történik. A megfelelőnek tartott csatornákon meghirdetik a nyitott pozíciót, majd következik a jelentkezések szelekciója. Emellett történik adott esetben a munkavállalói adatbázisból való szűrés is. 

Következő lépés a jelöltek előszűrése, tesztek és telefonos elbeszélgetés segítségével. Mikor megvannak a potenciális jelöltek, őket fel is készíti a munkaerő közvetítő az interjúra, hogy valóban kölcsönösen egyező igények találkozhassanak a személyes felvételi során. Csak ezután kerülhet sor a megbízó felé a jelöltek prezentálására, ezáltal biztosítható, hogy valóban köztük legyen a megfelelő személy a pozícióra.