Bruttó- és nettóbér közötti különbség

Azok számára, akik éppen állást keresnek vagy a fizetéssel kapcsolatos kérdések foglalkoztatják őket, gyakran felmerül a bruttó és nettóbér közötti különbség problémája. Amikor egy munkahelyi ajánlatot kapunk, a figyelmünk általában a bruttó fizetésre irányul, ami a munkáltató által meghirdetett összeget jelenti. Azonban a fizetésünkből a nettóösszeg marad csak meg a számlánkon, amit valójában kézhez kapunk. 

A bruttó fizetés az összeg, amit a munkáltató megígér, és amelyre a munkaszerződésben vagy a munkahirdetésben hivatkoznak. Ez az összeg magában foglalja a teljes juttatást, például az alapbért, a bónuszokat. A bruttó fizetésből azonban még levonásokat kell elvégezni, hogy meghatározzuk a nettó fizetést.

A nettó bér az az összeg, amit valójában a kézhez kapunk, miután levonásra kerültek a bruttó bérből az adók, járulékok és más kötelezettségek. Előfordulhat, hogy két munkavállaló ugyanannyi bruttó bérért dolgozik, mégis eltérő fizetést visznek haza. Ha egy dolgozónak letiltása van, amit a nettóbérből vonnak le, akár 50 %-kal is alacsonyabb lehet a nettó fizetése. De aki például családi adókedvezményt érvényesít, annak a bruttó és a nettó bére között kevés különbség van.