Képeznéd magad? Ezekkel a jogszabály változásokkal érdemes tisztában lenni

Korábban, ha valaki munka mellett akart egy új szakmát megtanulni, vagy elmélyíteni a meglévő szaktudását egy adott területen, kézenfekvő megoldást jelentett az OKJ-s képzések rendszere, hiszen több száz képzés közül lehetett válogatni, amelyeket rugalmasan, akár munka mellett is el lehetett végezni.

Ma már azonban hiába keressük, nem találunk OKJ-s tanfolyamokat, ugyanis ezeket nemrég egy új jogszabály értelmében kivezették. Az új felnőttoktatási jogszabály értelmében ma már csak szakképzési centrumokban lehet szerezni alapszakmát. Az új rendszerben a korábbi OKJ-s tanfolyamok helyett részszakmák és szakképesítések közül lehet majd válogatni. Az új szisztémát bizonyára időbe telik majd megszokni a hallgatóknak és az oktatóknak egyaránt, hiszen alapvető dolgok fognak megváltozni, mint például a vizsgáztatási rend is. 

A hallgatók ezentúl ugyanis akkreditált vizsgaközpontban vizsgázhatnak majd. Az átalakulás ugyan nem ment zökkenőmentesen, de ma már látjuk, hogy minden érintett alkalmazkodik a változásokhoz.