Miben különbözik a GYED és a GYED Extra?

Van, aki minél hamarabb vissza szeretne menni a munkahelyére, és akad, aki a lehető leghosszabb ideig kíván a babájával otthon maradni. A kismamák otthon töltött idejének hosszát mindenesetre bizonyosan befolyásolja a család aktuális anyagi helyzete is. Az állami támogatások összege sosem ér fel el egy fizetéssel, így ennek alapján is érdemes mérlegelni a munkába visszatérés lehetőségét.

A kismamák számára igénybe vehető juttatások sorrendje állandó, az összegek viszont általában idővel csökkennek. A baba megszületése után járó egyszeri anyasági támogatás után a CSED (csecsemőgondozási díj) következik. Ennek 168 napos lejárta után kezdik folyósítani a GYED-et (gyermekgondozási díj). A GYED extra nem egy újabb juttatás, hanem a GYED kiegészítése, amellyel a szülők még több támogatáshoz juthatnak.

A GYED Extra változtatásai elsősorban a munkába vagy a tanulmányokhoz való visszatérést segítik elő. A rendelkezés értelmében az édesanyák korlátozások nélkül visszamehetnek a munkába vagy a felsőoktatásba, emellett pedig ugyan úgy megkapják majd a GYED összegét.