Milyen szempontokat kell figyelembe venni a területfejlesztés során?

Célzott, jól megtervezett területfejlesztési stratégia mentén már számos hazai térség sikeres fejlesztése valósult meg. Ezek a fejlesztések azonban nem mindig állnak meg az országhatárokon, mi több, gyakran kifejezetten határon átnyúló fejlesztések valósulnak meg. Ez az országok közötti partnerségi fejlesztési logikát kíván meg, olyan összehangolt fejlesztéseket, amelyekkel egy nagyobb térség komplex fejlődése valósulhat meg.

A Városfejlesztés Zrt. már több sikeres projektet valósított meg, amely alapján vállalja a települési önkormányzatok térségi szinten összehangolt terület- és településfejlesztési tevékenységét megalapozó tervek kidolgozását. Ezeket a terveket körültekintően kell létrehozni, ugyanis a területfejlesztés során sokféle szempontra kell odafigyelni. Ezek közül kiemelkedik a fenntarthatóság, amelyet gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból egyaránt szükséges elérni. 

A fejlesztési stratégiák és tervek kidolgozása során a Városfejlesztés Zrt. meghatározza a fejlesztési célok valóra váltásához szükséges eszközöket.