Graffiti-k Egyiptomban?

Azt hinnénk, hogy a graffiti-k csak a modern korban léteztek, ezért elsőre furcsának tűnhet de mégis igaz, hogy kétezer éves ókori graffitit találtak Egyiptomban. Ezek a leletek bizonyítják, hogy már évezredekkel korábban is készültek ilyen rajzok, ráadásul a régi graffitik hasonlóak a modern kori változatokhoz.  

Az egyiptomi Isisz templomról készült, korszerű 3D-s felvétel alapján a Simon Fraser Egyetem kutatói jobban megérthetik az ókori graffitiket és azok kapcsolatát jelenkori társaikkal. Az ókori Egyiptom ikonikus építészetét a magas hatalmi státuszú, vagyonos réteg tagjai építették, míg a graffitik az átlagember hangját és tevékenységét is rögzítik.

A templom oszlopaiba, falaiba és a tetőbe egy milliméternél is kisebb mélységben vésték a graffitiket, amelyek közül némelyik alig látható. A graffitik tanulmányozása során kézzel készült vázlatokat vagy fényképeket készítenek, ezek segítségével dokumentálják a rajzokat. A kutató csapat számára olyan fejlett módszerek is rendelkezésre állnak, amivel akár a helyszín távoli tanulmányozását és elemzését is meg tudták valósítani.