Milyen képzések lépnek az OKJ helyébe?

Idén elbúcsúznak az OKJ-s képzések, ugyanis az új felnőttképzési törvény értelmében az OKJ képzések helyére a felnőttképzés lép. Az új rendszerben alapszakmát csak a szakképzési centrumokban lehet szerezni. 

Az üzleti alapon működő felnőttképző cégeknél a korábbi OKJ-s tanfolyamok helyett 73 részszakma és az úgynevezett programkövetelmények alapján folytatott mintegy 500 féle szakképesítés közül lehet válogatni. Zsuffa Ákos a téma szakértőjeként azt is elmondta, hogy az átalakítások ellenére is megőrizték népszerűségüket a felnőttképzők, és az általuk kínált képesítések. 2023-tól pedig a mellett, hogy csak a részszakmák és a programkövetelményes képesítések közül lehet választani, a vizsgáztatás formája is átalakul. A tanulók a jövőben csak akkreditált vizsgaközpontban vizsgázhatnak, ami kezdetben kicsit döcögősen indult, de mára hatékonyan működik a számonkérés.

Az OKJ képzések helyett tehát 2023-tól felnőttképzések lesznek, de jó hír, hogy a képzési kínálat nagyon széles, így az új rendszerben is lehetőség van új szakmai ismeretek megszerzésére.