Mit olvasson a tinédzser gyerekem?

Először is: örüljünk, hogy ha a mai tinédzserek olvasnak! Napjainkban inkább az a gyakori, hogy az idejük nagy részét számítógép vagy okos kütyü fölé görnyedve tölti a mai ifjúság. A szülői példamutatás, és a kisgyermekkortól való közös mesélés gyümölcse érik be ekkor, ha végül csemeténk tizenévesen szereti a könyveket.

Azonban ne várjuk, hogy ebben az életkorban majd a szépirodalom és a verseskötetek tartják izgalomban a lurkókat! A fiatal elme sokkal inkább képes azonosulni elképzelt különleges képességű vagy különleges helyzetben lévő hősökkel, így inkább érdekelhetik a kalandregények és a fantasy világa. Higgyük el, hogy ezekben a könyvekben is találkozik az olvasó erkölcsi, társadalmi és logikai kihívásokkal, amik gondolkodásra késztetik őt és fejlesztik a kritikai érzéket.

A szintén népszerű science fiction műfajból pedig akár kutatásra, felfedezésre is kedvet kaphat a fiatal, gondoljunk csak az inspiráló mondásra W. A. Ward-tól: „Ha el tudod képzelni, meg tudod valósítani. Ha meg tudod álmodni, képes vagy valóra váltani.