Munka és pihenés: az egyensúly megteremtetésnek törvényi előírásai

A munka és a magánélet egyensúlya minden ember számára rendkívül fontos. Még akkor sem tanácsos megállás nélkül, éjjel-nappal dolgozni, ha valaki imádja a munkáját. Ez ugyanis egy idő után visszaüthet és a fizikai-mentális állapot rovására mehet. A munkaközi szünetek és szabadnapok tehát a szükséges lazításra és feltöltődésre valók. Az, hogy kinek mennyi kikapcsolódásra van szüksége, egyénileg változhat. A Munka Törvénykönyve azonban pontos előírásokat tartalmaz erre, amit minden munkaadónak kötelessége betartani. 

szabályként érvényes, hogy hetente két pihenőnapot kell beosztani. Ezek az általános munkarend szerint szombatra és vasárnapra esnek. Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén azonban bármely két, egymást követő nap kijelölhető. Az egyetlen szabály, hogy havonta egyszer az egyik napnak vasárnapra kell esnie.

A munkaadóknak minden esetben tekintettel kell lenniük egyrész a törvényi háttérre, másrészt a dolgozók egészséges és biztonságos munkavégzési követelményeire. Az elrendelt pihenőidőket szabály szerint, a munka és a munkavállaló szempontjait figyelembe véve kell meghatározniuk.