Kedvezményes adózás családosok számára

A gyermeket nevelő családoknak rengeteg plusz anyagi kiadásuk van. Az alapnak számító étkeztetés, neveltetés, ruháztatás mellett ott vannak a különórák, a közös programok, hobbik, táborok stb. Mivel a családi kassza általában véges, manapság a megnövekedett árak mellett végképp meg kell gondolni, mire, mennyit adunk ki.

Érdemes tisztában lenni az aktuális állami támogatási formákkal, hiszen a gyermeket nevelők részére minden segítség jól jöhet. A családi adókedvezmény például egy havi szinten folyósított, állandó juttatás. A családi pótlékra jogosult magánszemély vagy házastársa, élettársa igényelheti ezt a kedvezményt, amely gyakorlatilag a személyi jövedelemadót fogja csökkenteni. Az összege az eltartott gyermekek számától függően havi nettó 10.000Ft és 33.000Ft között mozog.

A hagyományos alkalmazotti jogviszonyban állók mellett az egyéni vállalkozók és az őstermelők is felvehetik. Csupán egy alkalommal kell igényelni a munkáltatónál vagy az éves szja bevallásban, onnantól folyamatosan él.