A város építi az embert, vagy az ember a várost?

Az elmúlt évszázadok alatt folyamatosan formálódott az emberek igénye arról, hogy milyen városban is szeretnének élni. Emiatt a várostervezésnek időről időre új trendeknek kellett megfelelnie. 

A XXI. században ezek az igények rendszerezetten jelennek meg, a gazdasági és politikai döntéshozók által is különböző keretrendszerekbe foglalt stratégiaként. Egyik jó példa erre az Európai Bizottság városfejlesztésre és különböző urbanisztikai megoldásokra vonatkozó előírásainak gyűjteménye.

A mai fejlesztések már nem hagyhatják figyelmen kívül a fenntarthatósági, környezetvédelmi, mobilitási, valamint kulturális és örökségvédelmi szempontokat, miközben a változás középpontjában mindvégig a városlakóknak kell állniuk. Ezek a szempontokat tartották szem előtt a Duna Terasz tervezésekor is. A modern, városi életvitel sajátossága, hogy az emberek a mindennapjaik legnagyobb részét a négy fal között töltik, ezért az épületeknél egyre fontosabb lesz a biztonság, a levegő keringetése, vagy éppen a természetes fény megléte. És persze a teraszok és erkélyek is, hiszen minden városlakó szeretne még közelebb kerülni a természethez.