felnőttképzés

Teljesen átalakult a szakképzés: OKJ helyett már szakmajegyzék van

Idén januártól az Országos Képzési Jegyzék, azaz az OKJ helyét felváltotta a szakmajegyzék. Ezzel egyidőben az eddigieknél kevesebb alapszakma közül választhatnak a szakmát tanuló hallgatók. A legtöbb képesítés pedig kizárólag iskolai rendszerű képzésben, vagyis nappali vagy esti tagozaton érhető el. 

A szakképzési rendszer átalakítása már hosszú hónapok óta téma. Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének (FVSZ) elnöke felsorolta, hogy melyek a legfontosabb változások a 2020/2021-es tanévben. A szakképzési törvény módosult, így már kizárólag szakképző intézményekben folytatható szakképzés a 2020/2021-es tanévben. A felnőttképzés keretei között, szakképző intézményeken kívül már csak részszakmára felkészítő szakmai oktatás és szakképesítésre felkészítő szakmai képzés folytatható. Az új szakmajegyzékben a korábban meghirdetett több mint hétszázhoz képest már csak 175 alapszakma szerepel.

Azokat a képzéseket, korábbi ráépüléseket, munkakörhöz kötött képzéseket, amelyek kikerültek az OKJ-ból szakmai képzésként a szakképzőkön túl a felnőttképzők is végezhetik.