Kiket érint legjobban a munkahelyi kiégés?

Bármelyikünkkel megeshet, hogy néha maga alá temet minket a sok munka és úgy érezzük besokallunk. Ezt mégsem szabad összetéveszteni a kiégéssel, amely egy orvosi szempontból is értelmezhető tünetegyüttes

A burnout vagyis a kiégés szindróma tünetei és előfordulása rendkívül változatos. Elsősorban a hosszú távon fennálló munkahelyi kedvezőtlen környezeti hatások, vagyis a folytonos stressz miatt alakul ki. Testi és lelki megnyilvánulásai is lehetnek. A leggyakoribb tünetei az apátia, a csökkent teljesítőképesség és motiváció, de meglepő módon a túlzott lelkesedés vagy a túlzó munkahelyi kapcsolatok kialakítása is ide tartozhat.

A burnout értelemszerűen azokban a szakmákban dolgozókat érinti leginkább, ahol emberekkel kell foglalkozni és fokozott empátia szükséges. Ide tartoznak például az ápolók, pedagógusok, szociális munkások, tűzoltók, ügyfélszolgálatosok stb. A kiégés kezelése természetesen szakértelmet kíván. Az állapot pszichológus általi korai felismerése nagyban elősegíti a célzott segítségnyújtást.