Hatékony megoldás a munkerőhiányra

A mai gazdasági és munkaerőpiaci környezetben egyre nagyobb jelentősége van a külföldi munkavállalók szerepének Magyarországon. Az építőipar és a termelőipar is komoly kihívásokkal néz szembe, hiszen nem mindenhol találnak elegendő szakmunkást az országban. Ezért az elmúlt években a külföldi munkavállalók száma jelentősen megnőtt, már több százezer külföldi dolgozik hazánkban.

Az építőipar és a termelőipar nem lenne képes megfelelni a növekvő keresletnek és az elvárásoknak, ha nem állnának rendelkezésre külföldi munkavállalók. Ők hozzájárulnak a munkaerőpiac diverzifikálásához és az ország gazdasági fejlődéséhez. A külföldi munkavállalók nélkül a gyárak bezárhatnának és a vállalatok elköltözhetnének, ezért fontos, hogy szabályozott keretek között biztosított legyen a külföldi munkavállalás lehetősége.

A kormány is felismerte a külföldi munkavállalók fontosságát és könnyített a szabályozáson az elmúlt években. Engedély nélküli foglalkoztatást tesz lehetővé a több országból érkező munkavállalók számára, ami segít megelőzni a munkaerőpiaci összeomlást.

Nemcsak az Európából érkező munkavállalókra támaszkodik az ország, hanem Ázsiából is egyre többen vállalnak munkát itt. Kínából, Vietnam-ból, Koreából és a Fülöp-szigetekről érkező emberek tartózkodnak hazánkban.