Létszámleépítés esetén…

Év vége felé közeledve a legtöbb cégnél kiderültek az éves eredmény számok, sajnos az infláció és rezsiárak emelkedésével világossá válnak a kilátások a jövő évre nézve. Emiatt lehet, hogy fájó döntéseket kell meghozniuk a vezetőknek.  Sok szektorban annyira nehéz a helyzet, hogy egyszerűen bezárni kényszerülnek, de máshol is elképzelhető az, hogy meg kell válniuk munkatársaktól, hogy életben maradjanak.

Ilyenkor figyelembe kell azonban venni, hogy a munkaszerződés felmondása munkaadó részéről szabályosan történjen, ha már nehéz helyzet elé kell állítani a kollégánkat, akkor legalább korrekten tegyük ezt.

Nem lehet e-mailben, sms-ben felmondani, mert az nem felel meg a jogi követelményeknek. Mindenképpen írásban (papíron) kell közölni ezt a döntést, postán, futárral vagy személyesen kézbesítve. Indokolni is kell a felmondást, ez pedig lehet a munkáltató működésével összefüggő ok. Gazdasági nehézségek esetén a működés átszervezése miatt elengedhetetlenné válhat az elbocsátás, és ez teljesen szabályos.