Néhány tudnivaló a határozott idejű munkaszerződéssel kapcsolatban

Határozott idejű munkaszerződés esetén a felek előre rögzítik, hogy meddig tart a szerződéses jogviszony a munkáltató és a munkavállaló között. Ez a szerződés forma a határozott idő lejártával automatikusan megszűnik, így nincs szükség a végén arra, hogy külön felmondják azt. 

Éppen ezért a határozott idejű munkaszerződés felmondása szigorúbb feltételekhez van kötve. Ugyanis, ha a munkavállaló részéről történik a felmondás, akkor minden esetben indokolnia kell döntését. Indoklásként pedig nem fogadható el az, hogy jobban fizető állást talált. További fontos tudnivaló, hogy az ilyen típusú szerződés időtartama összességében, hosszabbításokkal együtt az öt évet nem haladhatja meg.

Ez a szerződéstípus jó lehetőséget ad arra, hogy munkaadó és munkavállaló kölcsönösen meggyőződjön róla, hogy érdemes hosszabb távon is folytatni az együttműködést. Kölcsönös elégedettség esetén a határidő lejárta előtt lehetőség van a szerződést határozatlan időtartamúra módosítani, így nem szükséges megszakítani a munkaviszonyt.